Stravovanie na cestách

Stravovanie na cestách
Hodnotenie článku

Jedna z najčastejších a zároveň najdivnejších otázok, aké dostávam je: „Akú stravu si so sebou nabaliť na cestu?“. Chápem, že ľudí desí možnosť ostať nejaký čas ohľade… a rovnako aj mňa. 🙂 Ale nech ideš takmer kdekoľvek, tak tam predsa žijú ľudia, ktorí tiež nedokážu žiť bez jedla. Samozrejme pokiaľ je človek vegetarián, či dokonca vegán, v niektorých krajinách môže mať dosť komplikovanú situáciu. Ale na to si už snáď zvykol aj z domu…

Často sa ľudia priam boja lokálnej stravy a preto sú ochotní trepať si z domu konzervy. V zásade je človek všežravec a  hocijaká tepelne upravená strava, ktorú jedia miestni, by preň nemala byť problémom. Rovnako je to aj s vodou. O tom, že ani vodu netreba kupovať len balenú som písal v článku: Nie! Balenej vode.

Stravovanie na Filipínach

Stravovanie na Filipínach, porcia za 0,30 – 0,75 €

Necestuj s paštétami!

Ďalším iracionálnym dôvodom, prečo sa ľudia pýtajú, akú stravu vláčiť z domu je ten, že si myslia, že v cudzine je všetko drahé. Ale toto je veľký omyl – väčšinou. Skoro všade na svete sa dá lacno a chutne najesť, dokonca aj výrazne lacnejšie ako doma. Stačí sa nestravovať v reštauráciách v rezortoch, ale nakúpiť si jedlo v obyčajných potravinách, alebo na trhu, kde kupujú miestni. V Ázii takto máš možnosť sa naobedovať aj za 1$ a samotné jedlo sa stáva jedným z hlavných zážitkov z ciest.

Dnes je práve to netradičné, no chutné a zdravé jedlo jedna z hlavných vecí, čo mi doma chýba. Zdá sa mi, že doma sa mi vytráca pestrosť, pretože mám len obmedzené množstvo surovín a navyše mnohé nie sú také čerstvé. Jem skoro stále to isté… v podstate žiadny experiment. A čo ty?

Kedysi keď som šiel do Škandinávie, alebo Švajčiarska, nabalil som si so sebou kopu sójových rezov a prežil som na tom (dnes už nie sú súčasťou môjho jedálnička, lebo obsahujú palmový olej…). Sú to jedni z najdrahších krajín sveta a tak pochopiteľne je tam strava drahšia ako u nás… ale aj tam sa nájde niečo za dobrú cenu. Napríklad chutné litrové jogurty v Škandinávií sa dali kúpiť za 1€.

Skôr by som chápal, keby sa ma ľudia pýtajú, že čo z lokálnej stravy majú určite vyskúšať a o tejto téme sa dá naozaj dlho rozprávať. Lebo každá kuchyňa má nejaké špecifiká. A samotnou stravou to nekončí. Často je veľmi zaujímavý aj spôsob, akým jedia, kde jedia, ako jedlo pripravujú a podobne.

V Iráne s miestnymi

V Iráne s miestnymi

Všade sa dá najesť!

Preto si myslím, že sa naozaj netreba obávať o stravovanie vo svete. Ja som sa úplne zamiloval do kuchyne krajín Juhovýchodnej Ázie. Ich svieže, zdravé a pritom veľmi lacné jedlá z čerstvého ovocia a zeleniny sú tým najlepším, čo som jedol. Asi každý, kto to okoštoval, si to musel zamilovať.

Nech už som kdekoľvek, chcem si naozaj dopriať dobré lokálne jedlo. Nie som prieberčivý, zjem všetko. Ochutnal som preto aj obrovské pečené pavúky, kobylky, žaby, balut (varené kačacie vajce s embryom vo vnútri) a mnoho ďalších pochúťok, s akými sa doma nestretáme. Samotná strava je zážitkom hodným vycestovania. Popýtaj sa miestnych na národné jedlo, nápoje a iné špeciality. Bez toho krajinu poriadne nespoznáš. Najhoršie, čo môžeš urobiť, je odignorovať miestnu kuchyňu a zamieriť do fast-foodu ako MacDonald, či Subway.

Piknik v Arménsku

Piknik v Arménsku

(Visited 943 times, 1 visits today)

You may also like...